כשאנחנו שומעים את המילה "מכשפה", אנחנו מיד חושבים על אשה זקנה, כפופה, לבושה שחור, עם כובע מחודד, אף נישרי ושומה גדולה ודוחה. לא פלא שה"אלטר אגו" של אמה של שלגיה, תאם במדוייק לתיאור הזה, שהחל להופיע בספרות ובאמנות הגרמניים במאה ה-17. אבל הדימויים השונים של המכשפות היו שונים לחלוטין לאורך ההיסטוריה.
מי היו מלכתחילה המכשפות?
ניתן לחלק את המכשפות למספר קטגוריות – הראשונה, המרפאות. נשים שעסקו בריפוי, ולשם כך ליקטו צמחים, בישלו אותם, הכינו תרכובות שהקלו על מיחושים ומחלות. עצם העובדה שנשים הכינו שיקוי שעזר (לא תמיד, אבל עזר) נתפס כמעשה כישוף. ואותן "מכשפות" היו צריכות להתנהל בזהירות, מצד אחד היה להן ביקוש, אך מספיק שאחד מאנשי הכפר יפנה את זעמו עליהן, הן תועלנה על המוקד או לעמוד התליה. הקטגוריה השניה – האורקליות. בתקופות עתיקות היו אלו הנביאות, שבאמצעות סמים מעוררי הזיות, הביאו, וניבאו, את דברי האלים לבני האדם. שתי נביאות מפורסמות מהמיתולוגיה היוונית, המהוות הפכים האחת של השנייה, הן האורקל מדלפי, הנביאה של אפולו, שאנשים עלו אליה לרגל על מנת לשמוע את נבואותיה. השנייה היא קסנדרה, בת טרויה, שנענשה על ידי אפולו, לאחר שסירבה להיעתר לחיזוריו, שאף אחד לא יאמין לנבואות האמת שלה. גם בתנ"ך מוזכרת מכשפה-נביאה בסיפור על המלך שאול שהולך לבעלת האוב על מנת לדבר עם רוחו של הנביא שמואל (ובכך היפר צו אלוהי). הקטגוריה השלישית אלו באמת המכשפות, מטילות הכישופים הרעים, בין אם אלו מכשפות מיתולוגיות כמו מדאה, קירקה וקליסטו, ובין אם אלו מכשפות מהעולם הנוצרי כמו "מורגן" אחותו של המלך ארתור.
המשותף לכל המכשפות, מלבד העיסוק בכישוף/שיקויי רפואה וכישוף, הוא הריחוק מהמראה שהורגלנו אליו. בכל האגדות הן מתוארות כצעירות ויפות.
בתרבות הנוצרית המדיאבלית הכנסיה הנוצרית והמאמינים תייגו נשים שלא צייתו לחוקי החברה והכנסיה, כ"מכשפות". הן היו עצמאיות מדי, מורדות, ולעיתים קרובות אפילו יפות מדי, ולכן השטן בחר בהן להיות שותפיו להדחה לחטא של צעירים מאמינים. כך החברה הנוצרית החלה לתייג את המכשפה כ: "היפה ביותר בכפר" – גברים הסתכלו עליך, סימן שכישפת אותם. מספיק היה שאשה קנאה בשכנתה היפה בכדי להעליל עליה שהיא מכשפה, ואז אותה צעירה הייתה צריכה לעבור את "מבחן המכשפה". אנשי הכפר תפסו את הצעירה המסכנה, קשרו את ידיה ורגליה, טמנו אבנים בכיסיה והטילו אותה לנהר. אם הבחורה הצליחה להשתחרר מהקשירות ולצוף, היא הוכרזה כמכשפה", והועלתה למוקד. אם היא טבעה, אז היא לא מכשפה. כך שבכל מקרה היא מתה, והשכנה הקנאית נפטרה ממושא קנאתה.
מרפאה היתה גם האשה ש"עוסקת גם בכישופים שחורים" – שיקויי אהבה, נקמה, והרעלה. היו גם מקרים שהיה מספיק להתבונן על אשה על מנת לדעת שהיא מכשפה – אם היא היתה בעלת שיער אדמוני (מעניין איך הסקוטים והאירים התמודדו עם סוגיית השיער האדמוני 😊 ומה לגבי בנים עם אותו צבע שיער "בעייתי"), או בעלת עיוות גופני חריג או שומה על גופה. כל אלו היו סימנים שהשטן הטביע על גופן של "אלו שעובדות אותו".
האם היו גברים מכשפים?
בוודאי שהיו, אבל הם כונו "חכמים" - המלכים המאגים מהברית החדשה, גילו את מקום הולדתו של ישו בעקבות העיסוק באסטרולוגיה ובמאגיה. הקוסם מרלין, שחנך ולימד את מורגן, אחותו המכשפה של המלך ארתור מכונה "wizard". בעוד מורגן משתמשת ביכולותיה על מנת לפגוע ולהתל באחיה, ואף להרות לו, מרלין עוזר ביכולותיו הכישופיות, עושה בהן טוב, ולכן הוא "חכם מכשף" .

תמונה:
Luis Ricardo Falero, The Witch – 1882
מתוך ויקיפידה.